Gereedschappen en materialen

Wil je later zelf aan de slag met schoenen maken met de hand, dan is gereedschap daarvoor onmisbaar. Bekijk hier welke materialen en gereedschappen handig zijn, inclusief tips waar te koop zijn.

Sommig gereedschap en het zoolmateriaal (gele stippen) zijn niet zomaar in winkels te krijgen, die kun je als je een cursus bij Studiodieuw hebt gevolgd na afloop kopen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
1

handnaainaald: speciale sterke, lange naald met een zeer korte punt, inbegrepen bij de workshops

2

Garen: kies goede kwaliteit polyester knoopsgatgaren of extra sterk garen, bijvoorbeeld van Goldmann of Gütermann, te vinden op te markt en in de fourniturenwinkel. Voor gebruik te waxen met bijenwas (zie 5)

3

plank: om onder de schoen of het leer te leggen bij het slaan van de gaatjes met de stansvorkjes (zie 9). Kies hiervoor hardhout, kops hout of een nylon plank, al het zachtere materiaal sla je kapot.

4

Groeventrekker: gutst een geultje in het leer op instelbare afstand van een naad of de rand van de zool. In dit geultje kunnen de stansvorkjes worden geplaatst voor een recht en evenwijdig stiksel

6

vingerhoedje: om frictie van de naald  op je vingers te voorkomen krijg je tijdens de workshop vingerhoedjes gemaakt van restjes leer.

7

schuurpapiertje: om leeroppervlak dat met tape of lijm geplakt moet worden wat op te ruwen voor betere hechting

8

Lijmuitsmeerder: een stukje karton of kurk waarmee je de contactlijm (7) over je in te lijmen delen verspreid

9

Stansvorkjes: om op regelmatige afstand van 4 mm een rij schuine gaatjes in leer en/of zool mee te slaan. Gebruik de 4-tander voor de rechte stukken, de tweetander voor de bochten en de ééntander voor overgangen zoals naden. Door de gemaakte gaatjes naai je je schoendelen aan elkaar vast.

10

Nylon Hamer: te gebruiken om gelijmde onderdelen aan te kloppen voor een betere hechting en om de stansvorkjes (9) mee door de schoen te slaan. De nylon kop brengt gewicht voor goede slagkracht en beschadigd het leer en de vorkjes niet. De kopvorm zorgt ervoor dat de kracht altijd naar beneden gericht op de vorkjes overgebracht wordt.

11

Snijmat: handig als ondergrond om je tafel te beschermen tegen uitschietende vorkjes en groeventrekkers. Ook als je je leer wil snijden ipv knippen gebruik je deze mat eronder. Goedkoop bij Action.

12

dubbelzijdig plakband: extra sterk 3 mm breed tape om naden mee vast te zetten zodat ze niet verschuiven bij het slaan van de gaatjes. In hobbywinkels als Pipoos in kleine rolletjes te krijgen.

13

Zoolplaat: Topy Sevilla 4,5 mm dik, zeer soepel, zelfschonend richtingloos profiel met zeer veel grip. Volrubber in de kleuren caramel en zwart. Te knippen met een schaar.

14

zilverpen: gebruik zilverpennen (bijvoorbeeld gelpennen van Ikea of Hema) om op het leer en de zoolplaat de patroondelen af te tekenen. Is weg te wassen met een nat lapje.

15

schaar: schaar voor het knippen van de papieren patroondelen

16

Schaar: gebruik een niet te kleine scherpe schaar die nooit voor papier wordt gebruikt om het leer en de zoolplaat te knippen. Een stofschaar of een nieuwe gewone huishoudschaar voldoet prima.

17

contactlijm: transparante flexibel blijvende lijm om het zoolleer op het zoolrubber te plakken. Smeer beide delen in kleine stukjes in met lijm (droogt heel snel) met een stukje kurk of karton (8), laat 10-20 minuten drogen, plak dan de delen op elkaar, druk met je handen goed aan en klop met de nylon hamer (10) vast. Bij Action 1,39.

18

Leer: kies soepel, wat dikker leer voor het beste draagcomfort, met niet teveel rek. Vooral voor de bandjes van sandalen geen splitsuede gebruiken. Soms als restmateriaal te krijgen bij meubelbekleders en schoenmakers, je kunt ook zelf een oude leren jas, tas of bank recyclen. In Den Bosch is bij Leer en Meer, in Arnhem bij Het Leerlokaal en in Noord-Scharwoude bij Echt Leer veel te krijgen, soms staan er verkopers op (stoffen-)markten. Met KvKnr is ook bij groothandels in te kopen, raadpleeg daarvoor google.

19

moulleerstof: span denim met wat stretch erin om je voet vast met behulp van punaises. zorg dat de stretch in de breedte zit. Teken op deze stof met stift je schoen op je voet.